Hygiëneforum 2017

10 oktober 2017
De Reehorst - Ede

Hygiëne: hoofd- of bijzaak?


Hygiëne is een belangrijke factor voor een lang en vooral een gezond leven. Ongetwijfeld doet iedereen op zijn of haar manier z'n best, desondanks gaat het heel vaak mis. Jaarlijks raken alleen al meer dan 700.000 mensen besmet met bijvoorbeeld het norovirus, salmonella of campylobacter (bron: RIVM). Maar ook de gezondheidszorg kampt zo nu en dan met een uitbraak van infectieziekten. Naast de enorme inbreuk op het welzijn van mensen leidt het tot een grote maatschappelijke kostenpost. Terwijl deze besmettingen voor een groot deel te voorkomen zijn; een goede hygiëne speelt hierbij een cruciale rol.  

Door diverse factoren (denk aan bezuinigen, tijdsdruk en het foutieve beeld dat we te schoon zijn) is aandacht voor hygiëne steeds minder vanzelfsprekend geworden. Afnemende hygiëne leidt tot onnodige gezondheidsproblemen, vermindering van het welzijn en toenemende maatschappelijke kosten. Daarentegen scoort Nederland in vergelijking met de meeste andere landen nog altijd goed op het gebied van hygiëne, mede dankzij de aanwezige deskundigheid over dit onderwerp. Voor die reden kiest de voedingsmiddelenindustrie vaak voor Nederland en worden Nederlandse hygiënedeskundigen veelal door het buitenland geraadpleegd.

Hygiëneforum 2017
Doel van het hygiëneforum is om specialisten en stakeholders uit diverse disciplines en met diverse invalshoeken samen te brengen. Zodat we van elkaar kunnen leren en samen het belang van hygiëne op de kaart kunnen zetten. 

Het congres bestaat uit een ochtendgedeelte (Engels) met gerenommeerde (internationale) sprekers uit wetenschap en industrie. 

In de middag wordt in deelsessies (Nederlands en Engels) aandacht besteed aan diverse sectoren waarin hygiëne cruciaal is: gezondheidszorg, levensmiddelenindustrie en de agrarische sector, de reguliere schoonmaak en de consumentenmarkt. 

Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over het programma!

Bevestigde sprekers tijdens het Hygiëneforum: prof. dr. Sally Bloomfield, prof. dr. Dirk Bockmühl, dr. John Hines, prof. dr. Jan Kluytmans, prof. dr. Andrew McBain, dr. Bernhard Meyer, Peter Molenaar, Ing. Charlotte Michels-Breukers, Rita Brouwer en Bert Schulting.