header image

Workshop: Wat betekent mobiele UV-C-robotisering voor de schoonmaak?

De inzet van mobiele UV-C-robotisering neemt steeds meer toe. Maar wat is dit precies en wat betekent dit voor de schoonmaak? Tijdens het Hygiëneforum op 17 mei krijg je antwoord op deze vragen tijdens de workshop van Man Yong Toh van Ryberg. Zijn workshop belooft inspiratie op het vlak van technologische ontwikkelingen die de komende jaren een verschil kunnen maken.

Man Yong Tho.jpg

Technologische ontwikkelingen gaan snel. Ook op het gebied van hygiëne en desinfectie. Hoe kunnen we nieuwe technieken benutten om een gezonde omgeving te creëren? Wat is daar belangrijk bij, welke rol neemt de technologie daar precies in en hoe kunnen we ervoor zorgen dat innovaties sneller worden geïntegreerd en dan ook breed ingezet? Over deze vragen gaat Man Yong Toh, CEO van Ryberg, met de deelnemers van zijn workshop in gesprek.

Fascinatie voor nieuwe technologieën
Toh studeerde rechten, maar koos voor innovatie en strategie vanuit zijn fascinatie voor nieuwe technologieën. En dan vooral voor wat deze kunnen betekenen voor de samenleving. Na het opdoen van ervaringen bij bedrijven als Heineken, Nike, en Tesla besloot hij om buiten de grote bedrijven te gaan kijken. Hij merkte dat er best grote problematieken rondom hygiëne zijn. “Ik zag dat er in ziekenhuizen veel infecties voorkomen. Je gaat er heen om beter te worden, maar het gebeurt nog te vaak dat je juist daar een infectie oploopt. De zogenoemde ziekenhuisinfecties.”

Volgens de Amerikaanse Center of Disease Control geldt dit voor één op de 30 mensen in de US en zelfs één op de 20 mensen in Europa. “Het gebeurde ook in mijn eigen familie met ernstige gevolgen.” De CDC zag bovendien dat tijdens en na de coronaperiode er ook een toename was van reguliere bacteriën en virussen-infecties. Tot wel 49%.”
Hij dook in de materie en zag dat het monitoren van de hygiëne in zorgomgevingen veel geld en tijd kost en vroeg zich af: “Kan dat niet slimmer, efficiënter?”. Dit was de start van Ryberg in 2019.

Het ontstaan van mobiele UV-C-robotisering
Samen met een team aan robotica- en softwareontwikkelaars met TU Delft-achtergrond ontwikkelde Toh een innovatief product, waarmee ruimtes tot 10 keer sneller en kosten efficiënter gedesinfecteerd kunnen worden versus handmatige desinfectie, door gebruik te maken van UV-C als desinfectiemethode en robotica en kunstmatige intelligentie voor de mobiliteit. Waarbij het desinfecteren ook meer secuur kan gebeuren, omdat je een robot nauwkeurig instrueert, zodat die iedere dag hetzelfde doet. Stel dat een schoonmaker 100m2 grondig desinfecteert in twee uur, dan doet een robot dat in 10-15 minuten. Zo ontstaat er in cruciale ruimtes zoals operatiekamers en intensive care units meer capaciteit. Het levert dus tijd en besparing op. En een digitaal rapport over wat is gedesinfecteerd en waar mogelijk nog werk nodig is. “We hebben goed gekeken naar de stand van de technologie en een uniek product ontwikkeld dat gericht is op de toekomst.”

Uitrol in de praktijk
Met pilots in ziekenhuizen testte Ryberg de methodiek en na de goede uitkomsten vond de eerste demonstratie plaats op het wereldwijde podium van World Expo in Dubai. Het bedrijf ontving vervolgens aanvragen uit landen als Frankrijk, Engeland, de US en uit het Midden-Oosten. De uitrol vindt dit jaar plaats. “Nu is het ook tijd om meer aansluiting in Nederland te vinden. We weten dat we ook van betekenis kunnen zijn voor de zorg en het bredere hygiëneveld in ons eigen land. Denk aan hospitality, logistiek en voedselproductie. De toepassing van robotica kan een oplossing betekenen voor de grote arbeidskrapte in veel sectoren.”

Workshop
Het wordt een interactieve workshop over UV-C robotica toepassingen op het Hygiëneforum. Toh start met een inleiding over:

  • Wat is UV-C technologie?
  • Wat zijn de voors en tegens?
  • Waarom de combinatie met robotica en kunstmatige intelligentie?
  • Hoe ziet een potentiële toekomst eruit dat gebruik maakt van sensoren en technologieën?

Vervolgens wisselt hij graag met de deelnemers van gedachten over de vragen:

  • Voor welke problematieken zouden deze technologieën toepasbaar kunnen zijn?
  • Wat is de doelmatigheid en effectiviteit van deze toepassingen?

“Ik hoop op aanwezigheid van een brede groep mensen die zich bezighoudt met hygiëneservices, en daarnaast met de richtlijnen en protocollen. Laten we elkaar inspireren over hoe we UV-C desinfectie robotica kunnen implementeren als preventiemiddel voor een gezonde omgeving”, aldus de oproep van Toh.

Aanmelden
Benieuwd naar de mobiele UV-C desinfectie robot van Ryberg? Wil je meepraten over de toepassing hiervan? Meld je dan aan voor deelname aan het Hygiëneforum op 17 mei in RAI Amsterdam en neem deel aan zijn workshop. Klik hier om aan te melden