header image

Workshop Desinfectie en regelgeving: Hoe zit dit in elkaar?

“Desinfectiemiddelen zijn van de strengst gereguleerde producten op de Nederlandse markt. Gebruikers van desinfectiemiddelen kunnen door de bomen het bos soms niet meer zien.” Daarom staat desinfectie en regelgeving op de agenda van het Hygiëneforum dat op 17 mei in RAI Amsterdam plaatsvindt. Chuchu Yu van de NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam vertelt waarom je zijn workshop niet wil missen. 

De coronapandemie is ten einde, het kabinet heeft de laatste coronamaatregelen ingetrokken. Tegelijkertijd is de belangstelling voor desinfectiemiddelen toegenomen en zijn er veel nieuwe aanbieders en gebruikers bijgekomen”, legt Chuchu uit. Desinfectiemiddelen zijn een van de strengst gereguleerde producten op de Nederlandse markt. Gebruikers van desinfectiemiddelen kunnen door de bomen het bos soms niet meer zien. Dit merkten we al tijdens het vorige Hygiëneforum in 2021. Er werden veel vragen gesteld. Terecht, want het belang van desinfectiemiddelen voor hygiëne en de volksgezondheid mogen we niet onderschatten. Daarom hebben we ervoor gekozen dit onderwerp op de agenda van het komende Hygiëneforum op 17 mei te zetten. Om goed inzicht te geven, van proces tot praktijk. Ik geef op een laagdrempelige manier handvatten over deze middelen en de wetgeving eromheen.”

Kennis opdoen én delen
Als Manager Scientific & Regulatory Affairs bij de NVZ houdt Chuchu zich al ruim negen jaar bezig met onder meer desinfectie en de wetgeving. Je mag niet zomaar desinfectieproducten op de markt brengen en gebruiken, daar zitten veel haken en ogen aan. Ik wil de kennis over desinfectie toegankelijk maken. Inzicht geven in wat veilige en werkzame desinfectiemiddelen zijn, hoe je deze toepast, hoe het werkt en dat het veilig toegepast kan worden.”

Praktijkvoorbeelden die vraagtekens oproepen
Chuchu noemt enkele voorbeelden: “Tijdens de coronaperiode popten er bijvoorbeeld vernevelstations op, waar je doorheen liep voordat je een supermarkt inging. Dan vraag je je af ‘wat wordt er verneveld?’. Is dit veilig voor iedere persoon die daar doorheen loopt?” Een ander voorbeeld dat Chuchu aanhaalt is dat bij de ingang van iedere winkel, kantoor of andere locatie desinfectie-pompjes stonden. In veel verschillende soorten en maten. Waren deze allemaal goed geschikt voor het doel waarvoor ze dienden? “Bij tests kwam naar voren dat sommige pompjes gewoon water bevatten. Hoe kan je daar nu mee desinfecteren, dat werkt toch niet! Ook denken mensen soms met een handmiddel ook oppervlaktes te desinfecteren of andersom.”

Over Chuchu Yu
Chuchu houdt zich als Manager Regulatory & Scientific Affairs bezig met kennisontwikkeling en -overdracht over hygiëne voor de professionele en consumentenmarkt. Hiernaast houdt hij de ontwikkelingen rondom de desinfectie- en conserveermiddelen bij. Ook is hij betrokken bij de PGS 15 en 31 (opslag van gevaarlijke stoffen). Chuchu is in 2013 afgestudeerd als scheikundige aan de UvA.

Interesse?
Wil je aan de workshop over desinfectie en wetgeving deelnemen? Kom dan naar het Hygiëneforum op 17 mei aanstaande in RAI Amsterdam. Registreer je hier voor gratis deelname.

Terug naar programma