header image

Workshop: Verantwoord schoonmaken en desinfecteren vereisen een goede opleiding

De coronapandemie onderstreepte het belang van goede schoonmaak en desinfectie. Plots was ieder zich bewust van het belang van een schone leef- en werkomgeving. In een poging de besmettingsrisico’s zo klein mogelijk te maken, werden van alle kanten veel goedbedoelde acties ingezet die niet zelden voortkwamen uit onbekendheid of onwetendheid. En dat terwijl er zoveel kennis beschikbaar is. Wanneer volstaat goed schoonmaken en wanneer is desinfecteren noodzakelijk? Wat heeft zin en wat is onzin? En wat is nodig om een ingezette actie het gewenste effect te laten hebben? Waar zouden we zijn zonder goede opleidingen? Die vragen en meer voorbeelden bespreekt deskundige infectiepreventie en trainer SVS, Marjon Gaikhorst, tijdens haar workshop op het Hygiëneforum op 17 mei 2023.

Marjon_Gaikhorst_v2.jpg

Marjon Gaikhorst verzorgt namens opleider SVS opleidingen in leidinggeven, communicatie en coaching. Vanuit haar achtergrond als kinderverpleegkundige en deskundige infectiepreventie levert zij met haar opleidingen een belangrijke bijdrage binnen de schoonmaak. Ze weet wat het betekent als je iets doet wat niet altijd zichtbaar is, zoals schoonmaken in een ziekenhuis en desinfecteren tijdens corona. “Schoon is schoon, maar is dat wel zo? Doen we het wel goed? Wanneer voldoet schoonmaak en wanneer is desinfecteren noodzakelijk?” Deze vragen zal Marjon stellen en bespreken tijdens haar workshop op het Hygiëneforum op 17 mei 2023. “Het wordt een interactieve workshop waarbij ik heel graag hoor van de deelnemers wat er bij hen leeft en speelt en wat zij weten. Ik haak daarop aan met voorbeelden en tips.”

Spiegelen door praktijkvoorbeelden
“Ik vind het leuk om contact te hebben met mensen, hun zienswereld te horen en te begrijpen”, vertelt Marjon enthousiast. “Ik deel graag mijn kennis, in dit geval over reinigen en desinfectie. Dit doe ik met voorbeelden, want als je door een praktijkvoorbeeld snapt wat je moet doen om een situatie in bijvoorbeeld het ziekenhuis veilig te maken – we kunnen allemaal een keer binnenkomen als patiënt - maak je gemakkelijker je keuze voor schoonmaken mét desinfectie of niet. Dat geldt ook voor schoonmaak in kantoren en hotels. Via scholing en training beheers je de juiste kennis.”

Naast de voorbeelden van schoonmaken en desinfecteren tijdens de coronapandemie kent Marjon nog meer aansprekende praktijkcases. “Toen ik een communicatietraining in een hotel gaf, ontstond er paniek omdat er twee gasten met schurft in het hotel hadden geslapen. ‘Wat moeten we doen? Hoe beschermen we onze medewerkers? Kunnen we wel verantwoord nieuwe gasten ontvangen?’ Dan komt het belang van goede schoonmaak dichtbij en is kennis nodig. Want ook wij zijn wel een keer gast in een hotel en dan willen we dat het schoon en veilig is. Tijdens mijn trainingen spiegel ik veel en laat ik de gevolgen zien, zoals bij dit hotel, want het kan ons allemaal aangaan.”

Ze beschrijft dat goede schoonmaak, vanuit kostenoogpunt, een lastige kwestie in een ziekenhuis is. “Maar ook hier is het aan ons om te laten zien aan het management wat de gevolgen van slechte hygiëne kunnen zijn. Stel dat er in het ziekenhuis een virusuitbraak is, dan kost het veel meer geld om dit te herstellen. Bovendien wil het management te allen tijde een slecht imago voorkomen.”

Kennis over goede schoonmaak en desinfecteren vergroten

Tijdens de workshop gaat Marjon met de deelnemers in gesprek: “Ik wil hen prikkelen, toetsen hoever hun kennis reikt en deze aanvullen met nog meer voorbeelden en feiten over goed reinigen en desinfectie. En ik hoor graag welke vragen er bij hen leven. Door te discussiëren over praktijkcases kunnen we elkaar spiegelen en leren. Om vervolgens de juiste keuzes te kunnen maken in de dagelijkse praktijk. Ik hoop dat zij na de workshop zich nog meer ervan bewustzijn dat over sommige zaken kennis en dus opleiding nodig is. Bijvoorbeeld over het feit dat desinfecteren niet altijd de beste keuze voor reinigen is. Het kan overgevoeligheid creëren waarbij bacteriën overleven. Dat ieder leert wat dan wel de juiste reinigingsoplossing is.”

Deelnemen aan de workshop?
Heb jij een link met schoonmaak, heeft jouw bedrijf een eigen schoonmaakdienst, ben jij een deskundige die zich met schoonmaak in een ziekenhuis of hotel bezighoudt? Meld je aan voor de workshop van Marjon op het Hygiëneforum in RAI Amsterdam op 17 mei aanstaande. Klik hier om je aan te melden.

Over Marjon Gaikhorst (SVS)

Marjon Gaikhorst is deskundige infectiepreventie en wordt door opleider SVS ingehuurd als trainer voor de opleidingen leidinggeven, communicatie en coaching. Op de middelbare school wist zij dat zij in een ziekenhuis wilde gaan werken. Om deze werkomgeving al te proeven maakte zij in schoolvakanties schoon in een ziekenhuis.
Op haar 18e startte zij met de opleiding tot A-verpleegkundige, waarna de opleiding tot kinderverpleegkundige volgde. Vervolgens heeft ze in 2004 de overstap gemaakt naar het vak van deskundige infectiepreventie en volgde hiervoor een bacheloropleiding. Schoonmaak bleef altijd een rode draag tijdens het werkleven van Marjon. In het ziekenhuis viel de schoonmaak vanuit het vak infectiepreventie onder haar aandacht.  Via via kwam zij in contact met de SVS voor infectiepreventievraagstukken en ondersteunt zij hen hierin.