header image

Tijdschema

12.30 - 13.30  Inloop met lunch
13.30 - 13.45  Aftrap door Jacco Vonhof (MKB-Nederland)
13.45 - 14.05  'We zijn niet te schoon: de hygiënehypothese' - prof dr. Dirk Bockmühl
14.05 - 14.40  Paneldiscussie
14.40 - 14.50  Pauze
14.50 - 15.30  Workshopronde 1
15.35 - 16.15  Workshopronde 2
16.20 - 16.40  'Juiste ventilatie voor een gezond binnenklimaat' - Doekle Terpstra
16.40 - 17.00  Improvisatietheater door Thomas Hoogendoorn
17.00 -  .......   Borrel

Workshops

Uw horeca, veilig en schoon

Melanie van Rosmalen & Patrick Hermans (Diversey)

Een gastvrije gezellige omgeving op een veilige manier....

Door COVID-19 is het belang van hygiëne en schoonmaak veranderd. We hebben behoefte aan gezelligheid maar willen dit ook op een veilige manier ervaren.  Van perceptie naar zichtbaar schoon. Tijdens deze workshop nemen Melanie en Patrick van Diversey uw mee in de perceptie van veilig en gastvrij schoon in de horeca. Zij spelen in op de veranderende behoeften van gasten en personeel op het gebied van hygiëne (reiniging en desinfectie) in de horeca. Een leuke interactieve sessie waarbij je handvatten krijgt voor het creëren van een veilige en gezellige omgeving waar gasten graag terug komen. 


Schoonmaak en schoonbeleving in het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis

Martijn Vos (Hago Rail Services)

In deze workshop blikt Martijn Vos (project manager bij Hago Rail Services en promovendus bij de Universiteit van Twente) terug op anderhalf jaar coronacrisis in treinenschoonmaak: wat voor effect heeft het coronacrisis op de schoonbeleving van treinreizigers? Hoe hebben we daar als schoonmaakbedrijf op ingespeeld? En hoe ziet de toekomstige impact van corona op OV en schoonmaak eruit?


Impact Covid-19 pandemie op RAI Amsterdam

Paul Hubert (RAI Amsterdam) & Anouar Labidi (CSU)

RAI werd tijdens de ISE in december 2019 al geconfronteerd met de eerste effecten van de Covid-19 uitbraak in China, diverse Aziatische exposanten annuleerden hun plek op deze beurs en meerdere bedrijven zegden op het laatste moment hun bezoek af. RAI is in samenwerking met de brancheorganisatie CLC Vecta en haar vaste partner CSU continue op zoek geweest naar mogelijkheden om beursbezoekers, klanten en medewerkers een veilige omgeving te bieden.

Het effect op de bedrijfsvoering van RAI en CSU zal worden besproken (hoe zijn wij bijvoorbeeld omgegaan toen letterlijk alles stil kwam te staan, welke activiteiten hebben beide bedrijven ontplooid, protocollen en investeringen worden o.a. besproken).


Desinfectiemiddelen: welke en hoe te gebruiken

Chuchu Yu (NVZ - Schoon | Hygiënisch | Duurzaam)

Inmiddels hebben we nu ruim een jaar te maken met het Covid-19-virus waardoor hygiëne om besmetting met dit virus te voorkómen alleen maar belangrijker is geworden. Voor een goede hygiëne is het belangrijk om je handen te wassen en oppervlakken te reinigen. In sommige gevallen is ook desinfectie van handen en oppervlakken noodzakelijk. Hiervoor zijn desinfectiemiddelen nodig en aan het gebruik hiervan zitten wettelijke voorwaarden verbonden, omdat desinfectiemiddelen vallen onder de biocidenwetgeving.

De volgende onderwerpen zullen aan bod komen: 

  • Toelichting wettelijke voorwaarden desinfectiemiddelen;
  • Toegelaten desinfectiemiddelen;
  • Vrijstellingen desinfectiemiddelen;
  • Handdesinfectie;
  • Oppervlakdesinfectie;
  • Neveldesinfectie.

Waarom vouwen ze nu nog steeds die doek niet goed…!!?

Charlotte Michels-Breukers (SVS)

Waarom vouwen ze nu nog steeds die doek niet goed…!!?

Verandering op de werkvloer gaat niet alleen over leren. Hoe kunnen we nu zorgen dat die handeling van de medewerker op de werkvloer daadwerkelijk verandert? Want alleen dáár, met de doek in de hand, levert alle inspanning van leren en aanschaf van goede materialen het effect op waar we het allemaal voor doen. Waar gaat het mis en hoe krijgt u voor elkaar dat die doek wél goed gevouwen gaat worden en de volgorde van schoonmaak de juiste is? Daarover meer in deze workshop, die wat dieper ingaat op de invloed die je op gedragsverandering van de medewerker kunt hebben.

 


Algemene hygiënerichtlijn: de basis voor goede hygiëne in publieke settings

Alvin Bartels MSc (RIVM)

Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) is het kenniscentrum voor hygiëne en infectiepreventie van het RIVM. Activiteiten die het LCHV uitvoert zijn onder meer het maken van richtlijnen, het geven van scholing aan GGD’en en het beantwoorden van vragen over hygiëne en infectiepreventie. Tijdens de workshop worden de hygiënenormen en – adviezen uit de Algemene hygiënerichtlijn toegelicht. Aan de hand van stellingen wordt met de deelnemers onder meer besproken waar desinfectie wel of niet zinvol is en of COVID-19 tot nieuwe inzichten heeft geleid op gebied van hygiëne in publieke settings zoals kantoren, scholen, horeca en winkels.


Schoonmaak, hygiëne en de gezonde werkomgeving

Freek Veneman (VSR)

In een reactie op de Covid-19 dreiging is gereageerd met protocollen en een tijdelijke herinrichting van de werk- en leefomgeving. De urgentie maakte tijdelijk grote aanpassingen mogelijk. Bij een terugkeer naar een ‘nieuw normaal’ wordt stilgestaan bij het grotere plaatje van schoonmaak en hygiëne in relatie tot de gezonde werk- en leefomgeving.


Robotica bedreiging voor de branche of zegen?

Peter Kwestro (Gaussian Robotics Europe b.v.)

Negen jaar geleden deden de schoonmaakrobots aarzelend hun intrede in de branche, inmiddels zien we de derde autonome generatie nu overal opduiken, ver voorbij hun aanvankelijke gadget of pure marketing waarde. 

Wat is nu de objectieve waarde hiervan? Zitten ze het huidige verdienmodel in de weg of de werkgelegenheid of hebben ze een meerwaarde en lossen ze juist problemen op?