header image

Horeca hygiëne

Waar let je op bij hygiëne in horecagelegenheden?

Met de uitbraak van het coronavirus is, naast het houden van afstand tot elkaar, het belangrijk een goede persoonlijke en omgevingshygiëne te hebben om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hygiëne is de praktijk van het onderhouden en bevorderen van een goede gezondheid door reinigen en desinfecteren, om zo de keten van infectie te doorbreken. Een goede hygiëne vereist naast het regelmatig wassen van handen, het in kaart brengen van de kritische contactpunten, om deze vervolgens te reinigen en wanneer nodig, te desinfecteren. Overleg dit met uw schoonmaakorganisatie.

Op deze pagina leest u over hygiëne in horeca: restaurants, bars en cafés. Liever de informatie in een compacte brochure?

>> Download de brochure Hygiëne in restaurants, cafés en bars

 
 

Personeel

Infectieziekten zoals Covid-19 verspreiden zich van mens tot mens. Het is ontzettend belangrijk om de overdracht van infecties te stoppen, om verspreiding in te perken.

Enkele zaken zijn algemeen van belang:

  • Blijf bij lichte verkoudheidsklachten thuis
  • Nies in je elleboogplooi of papieren zakdoeken. Gooi zakdoeken meteen weg en pas handhygiëne toe.
  • Houd afstand indien mogelijk.
  • Bij gebruik niet-medische mondmaskers, was deze na gebruik bij minimaal 60 graden. Vervang deze maskers na maximaal 4 uur of als deze zichtbaar vuil of vochtig zijn.
  • Vervang het linnen na iedere gast. Was deze dagelijks op minimaal 60 graden

Daarbij blijft handen wassen (of zonder water en zeep in de buurt handen desinfecteren) de basis van alle hygiëne.

Kritische contactpunten in horeca

Om gasten en personeel tegen infecties door het coronavirus of andere micro-organismen te beschermen, is het van belang om de kritische contactpunten hygiënisch te houden. Deze kritische contact punten kan je hygiënisch houden door goed te reinigen en waar nodig te desinfecteren. Volg de relevante hygiënecodes die gelden voor restaurants/cafés/bars voor algemene voedselveiligheid.

Kritische punten KEUKEN

  • Deurklinken en handgrepen
  • Lichtknoppen en andere schakelaars
  • Voedselcontactoppervlakken
  • Handcontactoppervlakken
  • Kranen en Spelbakken
  • Keukengerei en bestek
  • Dispensers en houders van papieren handdoeken

Kritische punten WC

  • Deurklinken en handgrepen
  • Lichtknoppen en andere schakelaars
  • Doortrekknoppen en kranen
  • Wc-brillen en spatwanden
  • Dispensers en houders van papieren handdoeken en wc-rollen

Kritische punten EETGEDEELTE

  • Deurklinken en handgrepen
  • Lichtknoppen en andere schakelaars
  • Voedselcontactoppervlakken
  • Handcontactoppervlakken
  • Transparante schermen (sneeze guards)
  • Betaalsysteem en pinautomaat
  • Dispensers en houders van papieren handdoeken
  • Oppervlakken van tafels/stoelen/banken/(bar)krukken