header image

Hygiëne thuis

 

Het centrum van het huishouden: de keuken

Micro-organismen komen in het huishouden niet overal even vaak voor. Wat velen verbaast: in de keuken, vooral in de gootsteen of op de afwasbenodigdheden, bevinden zich meestal veel meer micro-organismen dan bijvoorbeeld in de badkamer. Daarom alleen al is de keuken- en levensmiddelenhygiëne erg belangrijk. 

Ziektes die door bedorven voedsel zijn ontstaan, betreffen meestal de maag en darmen en variëren van lichte buikklachten tot heftige diarree en braken. Meestal zijn met micro-organismen belastende levensmiddelen de oorzaak. Door passende hygiënische maatregelen kan gewaarborgd worden dat de kiemen in of op de levensmiddelen zich niet verder vermenigvuldigen. Hiertoe behoren allereerst de juiste keuze en het goed bewaren en verwerken van de voedingsmiddelen. Daarnaast is het ook van belang om keukengerei en oppervlaktes goed schoonmaakt. 

Hygiënetips voor in de keuken

1) Was handen vóór en na de verwerking van levensmiddelen grondig.

2) Plaats rauwe en toebereide levensmiddelen altijd gescheiden en verwerk deze met andere keukengerei. Gebruik daarbij ook keukengerei dat in de vaatwasser kan worden gewassen, bijvoorbeeld snijplanken van kunststof.

3) Laat vaat- en poetsdoeken na het gebruik snel drogen en vervang ze vaak.

4) Maak de koelkast minimaal één keer in de vier weken schoon. De temperatuur in de koelkast moet op maximaal 7 graden (het liefst 5 graden) staan.

5) Laat bevroren voedsel nooit op het werkblad van de keuken ontdooien, maar liever in de koelkast of magnetron. In elk geval in een schaal die daarna in de vaatwasser gaat.

6) Bewaar rauw vlees altijd onderin de koelkast, zo kan er geen vleessap druppelen op ander eten.

7) Bewaar alle levensmiddelen en gerechten in gesloten bakjes in de koelkast. Als eten door schimmel is aangetast, gooi dit dan weg en maak de koelkast schoon.

8) Bewaar restanten van maaltijden maximaal twee tot drie dagen in de koelkast tot u ze consumeert.

9) Verhit voedsel goed en eet het na het klaarmaken meteen op.

10) Maak de vuilnisemmer regelmatig leeg en schoon.

Verder lezen over hygiëne in en rondom het huis? Bekijk onderstaande brochure van de NVZ - Schoon | Hygiënisch | Duurzaam. .

Download hier de brochure »»

Doelgericht schoonmaken

Hygiëne is zinvol, omdat ze zich op preventieve maatregelen richt. In het gunstige geval voorkomt het problemen voordat ze ontstaan. Huishoudelijke hygiëne betekent niet dat u een bepaald product moet kopen of gebruiken, of uren moet boenen en schrobben op zoveel mogelijk plekken in huis. Het is vooral belangrijk om het juiste te doen. We noemen dit Doelgericht schoonmaken. 

Er zijn 9 sleutelmomenten door internationale wetenschappers ontwikkeld (bijeengekomen in het International Scientific Forum on Home Hygiene: IFH).

>>> Download hier de handige handout: Doelgerichte hygiëne - 9 sleutelmomenten

Daarnaast zijn er 5 cruciale contactoppervlakken die extra aandacht verdienen als het gaat om hygiëne.

Voornamelijk de handen zijn dé overdragers van vuil (en dus infecties). Gek is dit natuurlijk niet; met onze handen maken wij mensen ons mobiel en leven we ons leven. Regel één boven alles is daarom: was je handen goed en grondig.